Kruisekes Winterbier

bruin bier gerijpt op okkernoten
-- source: brewery website

general info
brewery: VZW 't Brouwerskot
alc. perc.: 8.50
category: winter beer
website: https://brouwerskot.webnode.be/

brew info
fermentation type: high
fermentation in bottle: yes
filtered: no
pasteurized: no

storage info
no storage information available.

pouring info
no pouring information available.

ingredients
malt:
Gerstemout
hop:
*
other:
Okkernoten
sugar:
Kandijsuiker
water:
*

contributions (recent)
New photos added by user Geeroms Rudi — 12/05/2022 15:54
Created by user Geeroms Rudi — 12/05/2022 15:54

beer comments
Geeroms Rudi
Score:
Comments: Gekocht bij Poseidon Beers tijdens een stockverkoop in de garage van Sander op 30-10-2021. En thuis samen met mijn smaakpapillen geproefd op 7-05-2022.
Kruisekes Winterbier wordt gebrouwen bij de VZW Brouwerskot te Wervik. Tijdens een druivenpluk in 2013 werd eraan gedacht om ook eens een bier te brouwen, aangezien Stef Malfait daar thuis reeds mee bezig was werd voorgesteld om op de wijngaard onder begeleiding van Stef een poging te wagen. Hiervoor werd een oude verwarmingsketel omgebouwd. In 2014 werden er reeds 3 bieren gebrouwen en wegens groot succes werd beslist om er mee door te gaan. Daarom werd in 2014 de VZW opgericht die officieel starte in januari 2015. Het biergamma breidde nog uit en sinds 2016 kunnen ze hun bier (beperkt) verkopen. Vanaf dan kunnen ze zich dan ook brouwerij noemen. (geen bierfirma, maar een echte mini-micro brouwerij).
KRUISEKES WINTERBIER is een rood-kleurig bier dat maar weinig beige schuim produceert in de vorm van een gelijkmatige laag. Het blijft wel sterk aan je glaswand kleven maar zakt vlug in elkaar tot er zelfs niets meer van overblijft. Je merkt nog een klein gistdepot op de bodem van het flesje en je ziet ook een normale hoeveelheid fijne CO2 belletjes omhoog parelen.
HET AROMA:
Zoet, wat karamel, banaan, koffietintje, mout en een alcoholtoets.
DE SMAAK:
Zoetig, wat karamel, banaan, iets van chocolade, mout en een hout tint.
HET MONDGEVOEL:
Medium body en een volmondige textuur. Een medium prikkeling van het koolzuurgas.
DE NASMAAK:
De koffie- en houttinten vloeien lang uit, ook een kersentoets hier die lang uitvloeit. Lichtjes bitterig, een chocolade tint en wat zoetigheid. Ook de banaan en de mout vind je nog terug. Alsook een prikkend pepertintje.
HET TOTAALGEVOEL:
Een harmonieus bier.
HET VERDICT:
Een leuk biertje met enkele verrassingen zoals de kersen- en pepertoetsen. De medium body stoort helemaal niet. Voor mij echter geen echt winterbier, je kan dit het hele jaar door degusteren. Als je de laatste cm uit het flesje mee inschenkt wordt het bier wat wazig.
In list: tasted beers
last login:
28/03 21:02
created: 12/05/2022 15:55

Did you find a mistake or do you have information you wish to share? Please let us know.