Augustijn Blond

Augustijn wordt al sinds 1295 gebrouwen door de paters Augustijnen in hun klooster in Gent. In de middeleeuwen brouwden en commercialiseerden veel paters en monniken hun eigen bier. Water was dikwijls verontreinigd en dus was het veiliger om bier te drinken omdat het water wordt gekookt tijdens het brouwproces. Toen de paters Augustijnen in 1987 op zoek gingen naar een nieuwe partner voor het brouwen van hun bier, was Jozef Van Steenberge volop aan het experimenteren met hoge gistingsbieren. Jozef won de uitgeschreven wedstrijd van de paters Augustijnen. De brouwerij kreeg zo toegang tot de receptuur van dit historisch kloosterbier, maar ook tot de kennis van receptuurbeheerder Janus Jeremanus. Janus was meer dan 25 jaar lang adviseur van Brouwerij Van Steenberge en introduceerde de originele giststammen van de Augustijnen die we tot op vandaag nog steeds gebruiken. Met de herlancering van Augustijn (met nagisting op fles) in 1982 garandeerde visionair Jozef Van Steenberge het voortbestaan van de brouwerij. Dankzij het innovatief karakter van Augustijn, onderscheidde Jozef Van Steenberge zich van de toenmalige pilsbier brouwers. De historische giststammen geven het bier een milde, zachte maar zeer rijke smaak en liggen niet alleen aan de basis van Augustijn maar ook van vele andere bieren van brouwerij Van Steenberge. Een bier voor elke gelegenheid die scoort op elk ontspannen degustatiemoment. Drink Augustijn jong en geniet van zijn fruitige, hoppige smaak. Laat u het kloosterbier rijpen, dan neemt het je mee in zijn smaakverhaal. Een rijke geschiedenis die je proeft in het glas.
-- source: brewery website

general info
brewery: Brouwerij Van Steenberge
alc. perc.: 7.00
date of first
brew:
1978
category: blond
website: https://www.vansteenberge.com/nl/de-topbieren/augustijn

brew info
fermentation type: high
fermentation in bottle: yes
filtered: yes
evolution of taste: yes
 
OG: 16

storage info
no storage information available.

pouring info
pouring temperature: 8 °C

ingredients
malt:
Pale, Pilsener en Munich mout
hop:
Saaz, German Hallertau
other:
Rijst
sugar:
.
yeast:
3 verschillende waaronder Brattanomyces

contributions (recent)
New photos added by user Geeroms Rudi — 21/07/2019 10:20
Created by user Geeroms Rudi — 21/07/2019 10:19

beer comments
Geeroms Rudi
Score:
Comments: Gekocht bij Dranken Maes te Dendermonde op 9/03/2019. En thuis geproefd op 13-07-2019. Augustijn heeft vele aliassen: Verrebroekse Flip Blond, Zwijntje, Klingse Kalsei, St Stefanus, Halfrond, Nen Turf, Nounou en Cuvee de Briqville. Opgelet bij het ontkurken, Augustijn Blond wil snel uit de fles, heb echter slechts enkele centiliters hieraan verloren, dus net geen ramp. Augustijn Blond is een helder-geel biertje dat bij het uitschenken een normale hoeveelheid wit schuim produceert dat op een normale manier aan de glaswand blijft kleven, het bestaat voornamelijk uit grove bellen en zakt snel in elkaar tot er nog slechts een fijn laagje op het bier overblijft. Er is nochtans veel CO2 pareling merkbaar met middelmatig grootte belletjes.
AROMA:
Zoetig zoals natte bloemsuiker, wat banaan, granig, moutig, met wat koriander
SMAAK:
Zoetig, banaan, granig en moutig, koriander en een alcohol toets
MONDGEVOEL:
Medium body met een stoffige textuur en een prikkelend koolzuurgas. Door deze prikkeling vind ik het een onevenwichtig biertje.
NASMAAK:
Vloeit wat uit, is zacht en licht plakkerig met een zeer licht droogje, de banaan en de alcoholtoets zijn hier ook nog aanwezig.
VERDICT:
Een raar biertje, ik vond het wat te prikkelend, de nasmaak heeft buiten de alcohol toets niet veel te bieden en is snel uitgewerkt.
In list: tasted beers
last login:
28/03 21:02
created: 21/07/2019 10:21 (edited on 22/07/2019 18:27)

Did you find a mistake or do you have information you wish to share? Please let us know.