Omer. Brut-Nature

Brut Nature is een koperkleurig ‘Brut Style’ bier. Het gebruik van wilde gisten (Brettanomyces) zorgt voor een aangenaam droog en “levendig” bier met een laag suikergehalte. Het evolueert in de fles en kan tot minimaal 5 jaar bewaard worden. Door het gebruik van dry hopping met Belgische hop komt het fruitige en kruidige karakter van de 5 hopsoorten extra naar voor. Het resultaat is een droog, bitter bier met een fijne nasmaak. De verschillende gistingsstadia, hoge gisting en hergisting op fles met wilde gisten vereisen een brouwproces van minimum 8 weken.
-- source: brewery website

general info
brewery: Omer Vander Ghinste
alc. perc.: 7.00
date of first
brew:
15 September 2020
category: amber
website: https://www.omervanderghinste.be/nl/onze-bieren/brut-nature

brew info
fermentation type: mixed
fermentation in bottle: yes
filtered: no
pasteurized: no
evolution of taste: yes
 
color: 30 EBC
bitterness: 32 EBU

storage info
storage method: dark
storage temperature: 10 - 15 °C

pouring info
pouring method:
Schenk langzaam in het glas zonder de fles te schudden
en door het horizontaal te houden
pouring temperature: 6 - 8 °C

ingredients
malt:
Gerstemout
hop:
5 soorten waarvan 2 Belgische als dryhopping

contributions (recent)
Edited by user Geeroms Rudi — 10/09/2021 11:14
Edited by user Geeroms Rudi — 06/09/2021 22:57
New photos added by user Geeroms Rudi — 05/09/2021 14:37
Created by user Geeroms Rudi — 05/09/2021 14:37

beer comments
Geeroms Rudi
Score:
Comments: Gekocht bij Biergigant/drankencentrale Verhelst in Dendermonde op 25-11-2020. En thuis blootgesteld aan mijn smaakpapillen op 4-09-2021.
Omer. Brut-Nature is bedacht door Gery de oudste zoon van Omer Jean Vander Ghinste.
hij is inmiddels al de 5de generatie. Er werden ook 5 hops gebruikt en je kan het 5 jaar bewaren. Er is een eerste hoge gisting die gevolgd wordt door een gisting met Brettanomyces gist, een zogenaamde wilde gist. De term ‘Brut’ wil hier betekenen dat het een met Bret-gist vergist bier betreft dat hierdoor sprankelend en droog geworden is. Dat het niets te maken heeft met de zogenaamde ‘Méthode champenoise’ zie je op de bodem van de fles waar nog wat gistrest achterblijft. Mijn fles werd gebotteld op 15-09-2020 en is dus juist 1 jaar oud.
OMER. BRUT-NATURE is een helder amber-kleurig bier dat veel gebroken wit schuim produceert bij het uitschenken. Het schuim krijgt een moussige vorm waar je nog wel wat grovere bellen tussen ziet. Het blijft goed stabiel en het blijft sterk aan je glaswand kleven. Als je glas bijna leeg is heb je nog steeds een moussig laagje schuim van ongeveer 5 mm op je bier staan. Er zijn veel CO2 belletjes te zien van een normale grootte. Langs de rand op de bodem van de fles zie je nog een klein gistdepot.
HET AROMA:
Een zeer lichte muffige zurige toets toe te schrijven aan de Bret-gist, wat zoet, fruitig wel, banaan, wat mout, lichtjes een florale hoptoets.
DE SMAAK:
Zeer licht zuurtje, zoetig, een hint naar karamel, fruitig, banaan, mout en een florale hoptoets.
HET MONDGEVOEL:
Volle body met een stoffige textuur die op het eind (met de laatste cm uit de fles) wat romiger wordt. Een prikkelend koolzuurgas.
DE NASMAAK:
Vloeit uit, een leuk bittertje op het eind van de afdronk, zoet en hier nu toch een zeer licht droogje.
HET TOTAALGEVOEL:
Een harmonieus bier.
HET VERDICT:
De sterk ambere kleur doet je direct beseffen dat dit een ‘normaal amber’ biertje is dat later hergist werd met Bret-gist die de sprankelende pareling veroorzaakt. Ik vond het helemaal niet droog. De laatste cm bier maakt het bier wat troebeler en je krijgt er dan uiteindelijk een bittere toets bij. Inderdaad een lekker biertje waar je nog het oorspronkelijke bier (van de eerste gisting) in kan terugvinden maar dat anderzijds heel sprankelend overkomt (door de hergisting met Bret) wat de smaak-beleving dan toch gaat beheersen.
In list: tasted beers
last login:
23/04 20:51
created: 06/09/2021 22:27 (edited on 06/09/2021 22:28)

Did you find a mistake or do you have information you wish to share? Please let us know.