Vleteren Imperial Stout BA Series, Heaven Hill BBA

Een nieuw project, naar een idee van brouwmeester Jeroen Steenkiste. Vleteren Imperial Stout Barrel Aged Series. De 1ste is klaar…Heaven Hill Bourbon Barrel Aged. Limited edition.
-- source: brewery website

general info
brewery: Brouwerij Deca Services
alc. perc.: 11.50
date of first
brew:
2022
category: stout
website: https://decabrouwerij.be/onze-bieren/

brew info
fermentation type: high
fermentation in bottle: yes
filtered: no
pasteurized: no
 
bitterness: 30 EBU

storage info
no storage information available.

pouring info
pouring temperature: 8 - 12 °C

ingredients
malt:
Gerstemout
hop:
*
sugar:
Basterdsuiker
water:
*
yeast:
*

contributions (recent)
New photos added by user Geeroms Rudi — 03/11/2022 16:12
Created by user Geeroms Rudi — 03/11/2022 16:06

beer comments
Geeroms Rudi
Score:
Comments: Gekocht bij Deca Services in Woesten op 9-07-2022 en er nog een brouwerij-rondleiding gratis bijgekregen. Thuis samen met mijn smaakpapillen geproefd op 29-10-2022.
Vleteren Imperial Stout Barrel Aged Series word gebrouwen bij Deca Services, een brouwerij in Woesten (Vleteren). Het wordt gebrouwen naar een idee van brouwmeester Jeroen Steenkiste en is het eerste in de zogenaamde Barrel Aged Series dit keer gelagerd op Heaven Hill Bourbon Barrels.
De brouwerij heeft een oorsprong die teruggaat tot het einde van de 18é eeuw. In de eerste wereldoorlog werd ze volledig vernield maar in 1920 weer heropgebouwd langs de Elverdingestraat, op de huidige locatie. In 1926 werd ze overgelaten aan de familie Decaestecker. En in 1980 komt de familie Christiaens in het verhaal. Vanaf 1985 werd de brouwerij even verhuurd maar de huurder ging failliet waarna leegstand volgde. In 1991 besloot Georges brouwerij Deca herop te starten, ook zoon Nicolas kwam in de zaak. Spijtig genoeg was Georges betrokken in een zwaar verkeersongeval in 2013 en overleed enkele dagen later. Nicolas baat nu samen met zijn vrouw Katrien de brouwerij uit.
VLETEREN IMPERIAL STOUT BARREL AGED SERIES is een zwart bier dat slechts weinig bruinig schuim aanmaakt in de vorm van een gelijkmatige laag. Het zakt naderhand in elkaar tot het helemaal weg is. Op de bodem van de fles blijft langs de rand nog wat gistdepot achter. Pareling en helderheid is wegens de zwarte kleur niet te beoordelen.
HET AROMA:
Zoetig, even iets van gecondenseerde melk of vanille, gistig, rijpe banaan, rozijn, chocolade, zeer licht geroosterd, mout, hout, vanille, een lichte likeur-tint.
DE SMAAK:
Zoetig, rozijn, zeer licht geroosterd, koffie, hout, vanille en een cognactint.
HET MONDGEVOEL:
Volle body met een romige textuur en een normale koolzuurprikkeling.
DE NASMAAK:
Een houttoets blijft samen met een zeer lichte bittere tint wat langer hangen, zoetig, een zeer lichte geroosterde toets, hout, vanille en een tint zoals een likeurpraline.
HET TOTAALGEVOEL:
Een complex bier.
HET VERDICT:
Een zeer lekker drankje dit, voor mij gaat het eerder richting Barley Wine (zie ook het hoge alcoholgehalte), dus goed zoet met weinig bitterheid en ook weinig geroosterde en koffietinten. Normaal ben ik niet zo voor stouts maar deze is heel zoetig en zacht van smaak en lijkt zoals gezegd wat op een Barley Wine (één van mijn lievelingsstijlen)
In list: tasted beers
last login:
31/01 13:47
created: 03/11/2022 16:14

Did you find a mistake or do you have information you wish to share? Please let us know.